איך מכינים סבון טבעי?
אז איך בעצם מכינים סבון?
כל אחד יכול להכין סבון אצלו במטבח! עם קצת אימון והקפדה על הפרטים הקטנים, יצא גם לכם סבון משובח ובריא יותר מכל מה שמצוי על המדף בסופר.
לפני שאשתף מתכון כמה אזהרות:
א. כשמכינים סבון צריכים להיות מרוכזים. יש ילדים קטנים שמסתובבים בין הרגליים? זה לא הזמן להכין סבון.
ב. לקרוא את המתכון היטב מראש. לודא שמבינים כל שלב בו, להכין ולשקול מראש את כל החומרים.
ג. ביצוע מדויק את הוראות המתכון והקפדה על שקילה מדוייקת של החומרים - תנאי הכרחי להצלחה.
ג. חובה ופה זו כבר לא המלצה אלא הוראה מפורשת ללבוש כפפות , חולצה עם שרוולים ארוכים ומשקפי מגן לעיניים. תמיסת סודה קאוסטית שמשפריצה על העור זה לא צחוק ויכולה לגרום לכוויה רצינית. זה לא אמור להבהיל אתכם ולמנוע מכם את ההתנסות שבהכנת הסבון. רק להיות מודעים ולנהוג בזהירות המירבית.
ד. לא ניתן להחליף את השמנים שבמתכון בשמנים אחרים. כמות הסודה הקאוסטית הנדרשת לסיבון (להפיכה לסבון) של כל שמן היא שונה ולכן המתכון מדוייק ולא מאפשר גיוון.
הערה קטנה לגבי הכנת סבון עם הילדים:
בחופשת הקיץ האחרונה, הבן הצעיר גילה את קסמי הכנת הסבון והגיע כמעט מדי יום לסטודיו לעזור לי בהכנה. זה היה כייף גדול עבור שנינו.
עקרונית אני לא ממליצה להכין סבון עם ילדים קטנים. בטח לא בפעם הראשונה. עם ילדים קצת יותר גדולים (מגיל 10 ומעלה) בהדרכה צמודה, אני מוצאת שזאת חוויה מרתקת.
ועוד הערה לגבי שימוש בסודה קאוסטית
אחת השאלות ששואלים אותי כל הזמן היא האם חייבים להשתמש בסודה קאוסטית.
נתרן הידרוקסידי (סודה קאוסטית ) נוצר באופן ספונטני כשטובלים נתרן במים . כיום מפיקים בתעשייה את בסיס הנתרן על ידי הידרוליזה של תמיסת נתרן כלורי במים.
בהכנת הסבון חייבים להשתמש בסודה קאוסטית שהיא בסיס חזק מאוד. ברגע שהסודה מתלכדת עם השמנים נוצר חומר חדש טוב ובריא שזה הגליצרין.
אין סבון מוצק טבעי שנעשה ללא עירוב של סודה קאוסטית בתהליך.
איפה להשיג את החומרים?
המתכון שצירפתי הוא מתכון פשוט יחסית, עם שמנים שניתן להשיג בסופר ובחנויות הטבע השונות. ככל שתקפידו על איכות החומרים כך התוצאה הסופית תהיה משובחת יותר.
סודה קאוסטית ניתן להשיג בכל חנות לחומרי בניין ואינסטלציה (רק חשוב לודא שמדובר בסודה קאוסטית טהורה). תוכלו לקנות שם גם מים מזוקקים אם אתם כבר שם.
הסבון עם אחוז גבוה של שמן זית והרבה לחות לעור.
המתכון ינפיק לנו בערך 6 - 7 יחידות סבון של 100 גרם בערך.
החומרים הדרושים:
שמן זית - 250 גרם (יתן לחות נהדרת לעור)
שמן קוקוס - 135 גרם (יתן קצף לסבון ועור נקי)
חמאת קקאו - 75 גרם (תתרום לסבון מוצק וקשה יותר ולמרקם קרמי מלטף)
שמן אבוקדו - 40 גרם ( יתן הרבה לחות ומרקם קרמי)
מים מזוקקים - 190 גרם
סודה קאוסטית - 69.8 גרם (אם המאזניים שלכם מדייקות בחצאי גרמים או גרמים שלמים שקלו 70 גרם מדוייקים)
שמן אתרי (לבנדר תמיד טוב)- 15 גרם. לא חייבים להוסיף שמן אתרי אבל ריח טוב כל כך מוסיף לסבון כך שכדאי לעשות את המאמץ ולרכוש (רק תזכרו שבקבוקון קטן של 10 מ"ל שנמכר בבתי הטבע לא יספיק.)
ציוד הכרחי:
דיוק זאת מילת המפתח בהכנת סבון ולכן כל היחידות מצויינות בגרמים ולא בנפח (כוס, כף וכו') מה שאומר שתיזדקקו למאזניים.
סיר נירוסטה (פלדת אל חלד ) לערבוב המים והסודה. גם קערת זכוכית עמידה בחום תתאים.
סיר נירוסטה (פלדת אל חלד) לשקילת השמנים וערבוב הסבון.
מערבל יד או מרסק ידני (כזה שמרסקים בו מרקים)
כף סיליקון או עץ
תבנית. יוצרי סבונים משתמשים בתבניות עץ יעודיות אבל מאוד נוח וגם כדאי להשתמש בתבניות הסיליקון הנפוצות ובעיקר אלה עם הצורות הנחמדות. אם לא בא לכם להקריב תבנית סיליקון תמיד אפשר להכין בקרטון חלב ריק ונקי והיתרון שמאוד קל להוציא את הסבון המוכן ממנו.
כפפות גומי, משקפי הגנה רצוי מאוד.
מהלך ההכנה:
זוכרים ללבוש כפפות ומשקפי הגנה? יופי!
בסיר נירוסטה מוסיפים את הסודה הקאוסטית באיטיות ותוך כדי ערבוב מתמיד אל המים ובשום פנים לא את המים אל הסודה. כדאי לעשות את זה ליד חלון פתוח. הסודה משחררת אדים שלא כדאי לנשום.
המים מתחממים בהדרגה ובשלב מסויים הם חמים ממש. כדאי להזהר גם מהחום וגם מהחומר.
נותנים לתערובת להתקרר ובנתיים מחממים בעדינות, עדיף בסיר כפול, על אש קטנה, את שמן הקוקוס וחמאת הקקאו בסיר עד להמסתם. מוסיפים להם את השמנים הנוזלים שמן הזית והאבוקדו ומביאים לחום של בערך 40 מעלות. (ניתן להמיס את החמאות בעזרת המיקרוגל אבל אני מעדיפה את הכיריים כי יותר כיף לראות את כל התהליך קורה מול העיניים וחשוב יותר, השליטה שלנו בטמפרטורות היא טובה יותר)
אין צורך במד חום מיוחד. החום צריך להיות פושר ושאפשר עדיין לגעת בסיר מבלי לקבל כוויה (בזהירות כן?)
כשתמיסת הסודה הקאוסטית מתקררת לחום הקרוב לזה של השמנים (לא חייב להיות מדויק) מוסיפים אותה בזהירות (שלא תשפריץ עליכם) אל השמנים ותוך כדי ערבוב בכף העץ. אפשר בשלב זה לעבור אל המערבל או המרסק הידני. מערבבים את התערובת שמשנה את צבעה ואת מרקמה מחומר לא אחיד ודליל ועד למרקם שדומה יותר לפודינג.
זמן הערבול משתנה ותלוי בגורמים רבים כמו טמפרטורה התחלתית של השמנים ואפילו מזג האויר ויכול לקחת בין מספר דקות ועד לחצי שעה (ולעיתים רחוקות אף יותר....)
השלב שבו מפסיקים את הערבול הוא שלב שצריך ללמוד לזהות.
באנגלית קוראים לשלב הזה שלב ה trace, זה השלב שבו כשמעבירים את כף העץ על פני ה"פודינג", היא משאירה עקבות לכמה שניות. זה הזמן לערבב היטב את השמן האתרי פנימה לתערובת ולשפוך אותה אל תבניות הסיליקון המוכנות.
את הסבון ניתן להוציא מן התבנית לאחר יום או יומיים. ניתן בשלב הזה לחתוך אותו לפרוסות בגודל שמתאים לכם בעזרת סכין.
לאחר מכן יש לשמור אותו במקום נקי ומאוורר לייבוש נוסף של חודש וחצי בערך (כן, צריך סבלנות...)
לאחר מכן אפשר לרוץ לאמבטיה בחדווה ולהתענג על סבון נהדר שהכנת במו ידיך!
איזה כיף זה סבון טבעי, גם בריא וגם מפנק אבל, אני יודעת שלא תמיד זה אפשרי לכולם. אז אם אתם אוהבים להתפנק במקלחת עם סבון משובח אתם מוזמנים לרכוש אותו כאן.
רוצים ללמוד באופן מעמיק על הכנת סבון?
ניתן ללמוד אצלי להכין סבון ממש מן היסוד. לבנות מתכון מאפס, להוסיף תוספות שונות כמו חימרים, מיצי פירות, קלנדולה , דבש ,
להתאים את הסבון לסוג העור ועוד המון ידע שנאגר במשך כ10 שנות עבודה.
ובנוסף לצאת הביתה עם שני סוגי סבון שתיכננתם והכנתם בעצמכם.
לתיאום סדנה וקבלת פרטים נוספים צרו עימי קשר בטלפון 054-9468096 (מיכל)